News Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituţiei, pentru dezbateri, o altă variantă a proiectului de lege ce vizează vânzările de teren agricol pe persoană fizică în România. Conform noii variante, şi unii cetăţeni non-UE pot cumpăra pe persoană fizică teren în ţara noastră.
La aproximativ două săptămâni de când a lansat spre dezbatere publică proiectul de lege privind vânzarea-cumpărarea de teren agricol de către persoannele fizice, Ministerul Agriculturii vine cu o altă propunere. Faţă de proiectul iniţial, pus pe site-ul Ministerului pe 3 septembrie, modificările aduse nu rezolvă problema de bază a acestui proiect, spun reprezentaţii producătorilor agricoli. "Acest proiect, în ambele forme, nu îngrădeşte vânzările de teren agricol către străini, ci libera circulaţie a terenurilor între români", a declarat pentru ECONOMICA.NET Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Poate cumpăra practic, orice străin
Conform noului proiect, pot cumpăra teren agricol în extravilanul localităţilor şi persoanele fizice din statele ce fac parte din Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE). Altfel spus, pe lângă locuitorii celor 28 de state membre UE, pot cumpăra teren agricol în ţara noastră şi persoane fizice din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Mai mult, au acest drept şi cetăţenii unui start terţ şi apatrizii cu domiciului în România sau într-un stat membru UE ori ai statelor ASEE, dar şi cei au unor state terţe în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate. "Dacă un chinez (apatrid .red)locuieşte la Berlin, atunci poate foarte uşor să cumpere teren în România", exemplifică preşedintele LAPAR.
Oferta ajunge mai repede la Autoritate
O altă modificare se referă la perioada de timp cât oferta de vânzare a posesorilor de teren agricol în