Anumite plante pot influenţa efectul tratamentelor cu medicamente. Acţiunea acestora poate fi amplificată sau anulată şi, mai grav, efectele adverse pot fi agravate de tratamentele naturiste, dar şi de unele alimente.
Sunt plantele mereu sigure?
Cu siguranţă, nu. Două medicamente prezente în acelaşi timp în organism fie se completează, sporindu-şi unul altuia efectul, fie se anulează reciproc. Şi mai rău, unul dintre medicamente poate împiedica metabolizarea celuilalt, transformându-l într-un compus toxic. Iată ce plante ar trebui să eviţi dacă urmezi un tratament.
Depresia şi sunătoarea
Sunătoarea este considerată un antidepresiv natural. Dacă urmezi un tratament medicamentos pentru depresie însă, trebuie să ştii că sunătoarea inhibă acţiunea lui. Rezultatul: ineficienţă totală şi un grad ridicat de toxicitate. Sunătoarea scade eficienţa contraceptivelor orale şi inhibă acţiunea medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac. Sunătoarea nu se combină cu inhalatorii pentru astm bronşic, dar nici cu medicamentele pentru răceală.
Ginsengul dă hemoragii
Ginsengul, usturoiul şi ghimbirul, luate împreună cu medicamente pentru subţierea sângelui, pot cauza hemoragii. Dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, nu lua astfel de suplimente, dar nici nu urma o cură cu albăstrele sau cu muşeţel.
Genţiana creşte tensiunea
Recomandată în tratamentul problemelor menstruale sau în artrită, genţiana poate duce la creşterea tensiunii. Ginsengul poate provoca şi el creşterea tensiunii arteriale. Consumat împreună cu băuturi care conţin cafeină, ginsengul creşte excitabilitatea şi poate cauza probleme gastrointestinale. În timp, duce, în cazul femeilor, la dezechilibru hormonal. Tratamentul nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează. Totodată, dacă urmezi un tratament pentru reglarea tensiunii, consumul de ghimbir poate