Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în scădere, la 4,4751 lei/euro.
În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4760 lei/euro.
Leul a continuat să se deprecieze însă în raport cu dolarul american, iar cursul de referinţă a urcat cu 0,14 bani, de la 3,3490 lei/dolar la 3,3504 lei/dolar.
Totodată, rata de schimb leu/franc elveţian a crescut de la 3,6176 lei/franc la 3,6198 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Cotaţiile monedei naţionale au deschis aproape de 4,48 lei/euro, iar în prima oră de tranzacţionare au înregistrat variaţii nesemnificative în jurul acestui nivel.
Leul s-a depreciat în sesiunea interbancară de marţi, când rata de schimb a atins un maxim de 4,4835 lei/euro, în creştere faţă de luni, când transferurile s-au operat la 4,4565 - 4,4575 lei/euro.
Evoluţia nu a fost corelată cu cea a valutelor din regiune.
"Credem că o astfel de mişcare a fost din nou favorizată de condiţiile generale ale unor pieţe lipsite de adâncime. Conform fundamentelor însă, suntem în continuare optimişti cu privire la perspectivele leului, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung şi ne aşteptăm ca monela locală să ajungă la 4,43 lei/euro până la finalul săptămânii", arată un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.
La jumătatea sesiunii de miercuri, schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,4750 lei/euro.
Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au coborât la 1,29 - 1,78%, de la 1,45 - 1,95% pe an marţi. Randamentele afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o s