Vasluienii de la sate si orase au parte de vesti dintre cele mai bune. Productia estimatã la strugurii de vin în acestã toamnã este cuprinsã între 7.000 si 8.000 kilograme/hectar. Pe lângã abundentã, strugurii au acumulat si rezerve foarte mari de zaharuri, fapt ce va conferi vinului o calitate si tãrie superioare. În topul celor mai «periculoase» vinuri se numãrã cele obtinute din soiuri precum Tîmâioasa Româneascã sau Busuioacã de Bohotin.
Cultivatorii de vitã-de-vie din judetul Vaslui au motive de bucurie. Pentru aceastã toamnã, specialistii din domeniu estimeazã o productie medie la strugurii de vin cuprinsã între 7.000 si 8.000 de kilograme/hectar. Cantitatea obtinutã variazã în functie de zonele unde sunt plantatiile – Husi, Tutova sau Codãesti. Dacã ne raportãm la anul 2010, când agricultorii au obtinut o productie medie de 3.105 kilograme de struguri pentru vin/hectar iar în 2011, de 4.836 kilograme/hectar, în aceastã toamnã viticultorii au dat lovitura. Mai mult, perioada de secetã a transformat boabele de struguri în adevãrate „magazii“ de zaharuri, care au darul sã confere vinului o tãrie superioarã. Mai exact, strugurii de vin au o concentratie mare de zahãr, fenomen care va conduce la obtinerea unor vinuri de o calitate superioarã. „La soiurile dulci – Tãmâioasã Româneascã si Busuioacã de Bohotin -, zahãrul acumulat în boabele de struguri este cuprins între 200 – 220 grame/kilogram, iar la restul soiurilor, în jur de 180 grame/kilogram. Având în vedere productiile estimate, putem spune cã avem un an viticol foarte bun“, a spus Ionel Bunea, directorul Direc- tiei pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui. Printre soiurile nobile existente în judetul Vaslui predominã soiurile albe: Feteascã regalã, Feteascã albã, Aligote, Zgihara de Husi, Sauvignon blanc, Riesling italian, dar existã suprafete importante cultivate cu soi rosu – Merlot, precum s