Astrofizicianul britanic Stephen Hawking pledează pentru dreptul la moartea asistată. Mai exact, pentru dreptul persoanelor bolnave în stadiu terminal de a putea alege să se sinucidă şi de a primi asistenţă în acest proces, atât timp cât sunt luate toate măsurile de siguranţă.
Stephen Hawking spune că la un moment dat a fost conectat la aparatele de respiraţie artificială, după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie, iar medicii i-au oferit soţiei sale opţiunea de a-l deconecta de la aparate, însă el nu îşi dorea acest lucru.
"Cred că aceia care au o boală într-un stadiu terminal şi au dureri mari ar trebui să aibă dreptul de a alege să îşi pună capăt vieţii, iar aceia care îi ajută nu ar trebui să fie daţi în judecată", declară Stephen Hawking pentru BBC.
"Trebuie însă luate măsuri de siguranţă, pentru a ne asigura că persoana vizată doreşte cu sinceritate să se sinucidă, că nu este presată să facă acest lucru şi că decizia nu va fi luată fără ca ea să fie la curent şi fără consimţământul ei, aşa cum aproape că a fost cazul meu", precizează astrofizicianul britanic.
Stephen Hawking se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, după ce a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă la vârsta de 21 de ani. Medicii i-au spus atunci că mai are de trăit cel mult doi sau trei ani. Savantul are acum 71 de ani şi este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume. El e cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa "Scurtă istorie a timpului", un bestseller internaţional.
Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Britanie. În Elveţia şi câteva state americane, anumite forme de sinucidere asistată sunt legale, în anumite condiţii.
Astrofizicianul britanic Stephen Hawking pledează pentru dreptul la moartea asistată. Mai exact, pentru dreptul persoanelor bolnave în stadiu terminal de a putea aleg