Aproximativ 4.000 de salariaţi din transporturi şi servicii publice din Bucureşti şi din ţară au protestat ieri în Capitală, cerând salarii mai mari. Sursa: LIBERTATEA
Mii de membri ai Federaţiei Sindicatelor de Transporturi Transloc şi Servicii Publice (ATU) au pichetat ieri sediul Guvernului. De acolo au mărşăluit către sediile Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, unde au depus liste cu revendicări.
Sindicaliştii cer modificarea legislaţiei în domeniul muncii, astfel încât să poată negocia salarii mai mari, care să fie cuprinse în noile contracte colective de muncă, ce urmează să fie semnate.
Ameninţarea cu greva
Dacă Executivul nu va da curs solicitărilor lor, sindicaliştii din trasportul public ameninţă cu greva generală. "În cazul în care auto rităţile nu vor lua măsuri pentru soluţionarea revendicărilor noastre, în data de 30 septembrie va fi declanşată greva propriu-zisă, pe termen nelimitat", a declarat liderul sindical Ion Rădoi.
Pentru bucureşteni, greva angajaţilor Metrorex şi RATB se traduce prin blocarea totală a traficului, astfel că, pentru aceştia va fi aproape imposibil să ajungă la timp la serviciu sau să îşi ducă copiii la şcoală.
Blocaj naţional
Nu doar Capitala va fi afectată de greva sindicaliştilor care fac parte din ATU, ci şi locuitorii din alte oraşe ale ţării, cum sunt Oradea, Galaţi, Piatra Neamţ sau Deva. Aceasta, deoarece organizaţia sindicală reprezintă şi interesele unei părţi dintre angajaţii din companiilor locale de transport public, din societăţile de termoficare sau de alimentare cu apă.
Poziţie fermă
Premierul Victor Ponta a criticat acţiunea de protest de ieri. "Ei vor salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru Metrou. Ce se poate face, facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile Metroului pr