Mecanismul de apărare a organismului în faţa atacului agenţilor patogeni, precum virusuri, bacterii, ciuperci microscopice, protozoare, paraziţi, veninuri şi toxine, poartă numele de sistem imunitar, fără de care am fi mult mai vulnerabili şi fragili în faţa factorilor externi. Imunitatea este, pe de o parte înnascută, pe de alta, dobândită de-a lungul vieţii, apărarea pe care ne-o construim singuri, ajutaţi de alimente cu proprietăţi imunomodulatoare, care neutralizează radicalii liberi sau care au efect dezobstruant limfatic şi depurativ. Printre acestea se număra echinaceea, usturoiul, brusturele, cătina, ganoderma, afinele, ciupercile, stridiile, migdalele, iaurtul.
O persoană a cărei imunitate este scăzută va suferi infecţii frecvente: răceală, sinuzită, infecţii urinare, infecţii vaginale, infecţii ale ochilor, plăgi care se infectează uşor şi se refac greu, gingii care sângerează, candidoze, erupţii ale pielii precum herpes sau afte, dar şi o proliferare a celulelor canceroase. Pe lângă mecanismele naturale de protecţie ale organismului - protecţia dată de piele şi mucoase, aciditate gastrică sau lacrimi -, imunologii susţin că există o serie de alimente care stimulează funcţionarea sistemului imunitar, pe lângă suplimentele alimentare concentrate care se găsesc în comerţ. Organele cu rol în apărarea imună sunt amigdalele şi polipii nazali, ganglionii şi vasele limfatice, timusul, splina, apendicele, glandele suprarenale, măduva roşie.
Ce factori scad imunitatea
- Vârsta: persoanele trecute de 65 de ani se confruntă cu un sistem imunitar deficitar
- Stresul cronic
- Fumatul, alcoolismul
- Grăsimile animale
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Dereglările florei intestinale
- Zahărul consumat în exces
- Deficitul de vitamine D, A, C, B6, B9 şi E şi de fier, cupru, zinc, seleniu
- Lipsa l