Când intenţionăm să economisim la bancă, alegerea tipului de depozit depinde de o serie de factori, precum scopul pentru care vrem să punem bani deoparte, randamentele oferite de instituţiile bancare, moneda în care ne obţinem veniturile şi, nu în ultimul rând, costurile cu diversele comisioane.
În general, dacă din economiile făcute se doreşte achiziţia unor produse al căror preţ este exprimat în lei, atunci este recomandată varianta în monedă naţională. Situaţia se schimbă dacă sunteţi interesaţi de achiziţia unor bunuri cu preţuri în euro, cum ar fi o maşină sau o locuinţă, caz în care este mai avantajoasă constituirea unui depozit în moneda europeană.
Economiile plasate în bănci au în continuare o serie de benficii; în primul rând trebuind menţionat plafonul de garantare acordat de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din România, de până la 100.000 euro. Atenţie însă: când vă alegeţi banca, interesaţi-vă totuşi! De exemplu, depozitele de la TBI Bank, cu cele mai ridicate dobânzi de pe piaţă, sunt garantate de Fondul similar din Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene.
Un alt avantaj al plasamentelor în depozitele la termen este nivelul de dobândă, mai ridicat decât cel al instrumentelor de tip cont de economii. Tot la capitolul beneficii suplimentare se încadrează varietatea mare de termene şi de modalităţi de plată a dobânzii.
La aceste avantaje se poate adăuga comisionul zero de retragere a numerarului la scadenţă, prelungirea automată a depozitului a ajuns la maturitate cu capitalizarea dobânzii sau cu plata acesteia în contul curent şi constituirea sau prelungirea depozitelor la termen prin intermediul internet banking. Atenţie: depozitul va fi prelungit cu rata dobânzii practicată de bancă la acel moment.
Dobânzile în scădere
Depozitul la termen reprezintă suma de bani pe care o de