Preşedintele executiv al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, a declarat, la o conferinţă de presă, că numărul deţinuţilor care au murit în timpul detenţiei la Periprava, în perioada 1958-1963, se ridică la 103.
În urma investigaţiilor făcute de reprezentanţii IICCMER, au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul Ion Ficioru (85 de ani) a îndeplinit funcţia de locţiitor şi comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, fiind înfometaţi şi bătuţi.
“Ion Ficioru a introdus la Colonia de muncă Periprava un regim de detenţie abuziv, represiv, discretionar împotriva deţinuţilor politici, consideraţi atunci o ameninţare la adresa noului regim”, a declarat Muraru.
Acesta a precizat că au fost strânse documente care arată că în perioada în care la conducerea Coloniei de muncă a fost Ion Ficioru au murit 103 deţinuţi, toţi condamnaţi pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului.
IICCMER a solicitat, miercuri, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale a lui Ion Ficioru, pentru genocid.
Mărturiile deţinuţilor îl acuză pe Ion Ficioru
IICMER a identificat peste 50 de supravieţuitori ai Coloniei de muncă de la Periprava, fiind luate mărturii de la 21 foşti deţinuţi politici.
„Decesele înregistrate în timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detenţie instituit de acesta şi reprezintă premisele instituirii regimului de exterminare a deţinuţilor politici”, a mai spus Andrei Muraru.
Acesta este cel de-al doilea caz în care un fost torţionar este deferit justiţiei.
IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar T