Inspectorii ONU specialişti în arme chimice urmează să se întoarcă "în curând" în Siria cu scopul de a ancheta cu privire la diverse acuzaţii formulate împotriva regimului şi opoziţiei, a anunţat miercuri şeful acestora, relatează AFP, potrivit Mediafax.
"Da, ne vom întoarce în Siria. Calendarul nostru nu a fost stabilit, deci nu pot să spun când, dar se va întâmpla în curând", a declarat pentru AFP şeful inspectorilor, suedezul Aake Sellström.
MAE citeşte în cheie americană raportul ONU privind armele chimice
Ministerul Afacerilor Externe a salutat marţi, într-un comunicat remis gândul, raportul Misiunii ONU făcut public şi transmis României luni seară, în care experţii trimişi în Siria constată folosirea armelor chimice în atacul care a avut loc în 21 august, în urma căruia se estimează că au murit peste 1.400 de oameni, printre care sute de copii.
„Având în vedere concluziile clare în acest sens ale Raportului Misiunii ONU, MAE îşi exprimă consternarea şi profundul regret cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scară relativ largă, inclusiv împotriva civililor, mai ales a copiilor. Totodată, MAE constată, cu deplină îngrijorare, faptul că Misiunea ONU deţine probe clare şi convingătoare potrivit cărora în zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol conţinând agent sarin”, a transmis diplomaţia română, care a subliniat încă o dată că folosirea armelor chimice, în orice circumstanţe, reprezintă „o încălcare gravă a dreptului internaţional”.
Interesant de remarcat în mesajul ministerului condus de Titus Corlăţean (foto) este că ţara noastră a ales să citească raportul (prezentat în detaliu de gândul AICI) într-o „cheie americană”. Mai exact, la fel ca Statele Unite şi, ulterior, alţi aliaţi europeni, între care Franţa şi Marea Britanie, România a interpretat descrierea atacului din Ghouta (Damasc) şi a arsenalului folosit