Opinia publică a fost contrariată de faptul că Poliţia Capitalei a precizat că presupusul violator al jurnalistei din Bucureşti era sub supravegherea autorităţilor, fiind eliberat condiţionat. Ministerul Justiţiei susţine însă, într-un document oficial, că o monitorizare "consolidată" a condamanţilor care ies din închisoare va fi făcută abia din 2014.
Deocamdată nu există în România o supraveghere permanentă a condamnaţilor eliberaţi din închisoare înainte de a termina executarea pedepsei, admite chiar Ministerul Justiţiei într-un document oficial. “Legislaţia penală în vigoare nu prevede un sistem de monitorizare a infractorilor liberaţi condiţionat sau la termen din penitenciar”, scriu reprezentanţii instituţiei într-un răspuns oferit în mai la interpelarea unui deputat. Abia de anul viitor, când va intra în vigoare noul Cod Penal, autorităţilor vor putea folosi “sisteme electronice de supraveghere”, care să le permite prevenirea unor infracţiuni ce ar putea fi comise de cei eliberaţi condiţionat.
Până atunci, infractorii nu au decât obligaţii care se bazează mai degrabă pe buna lor credinţă. Iar acest lucru a fost vizibil în cazul jurnalistei din Bucureşti violată săptămâna trecută tocmai de o persoană care fusese eliberată condiţionat din închisoare cu numai două luni înainte. Când Ninel Mogoşeanu a fost arestat săptămâna aceasta, anchetatorii au afirmat că acesta se afla sub monitorizarea poliţiştilor de la secţia 5 din Capitală. Bărbatul, condamnat în 2007 la 11 ani de închisoare tot pentru viol, ieşise din Penitenciarul Găeşti în iulie, după ce comisia de specialitate a stabilit că a dovedit că stăruinţă în muncă, disciplină şi îndreptare, iar “din evaluarea psihologică întocmită cu privire la petent, reiese că acesta a fost preocupat de dezvoltarea abilităţilor pro sociale, fiind caracterizat drept o persoană comunicativă”, după cum a re