Plângerile victimelor discriminării vor putea fi recepţionate probabil peste o lună, atunci când va fi deschisă o linie telefonică fierbinte.
Legislația privind egalitatea de şanse a fost mult discutată şi mai ales criticată de cercurile ortodoxe şi tradiţionaliste, pentru că include şi minorităţile sexuale. Pentru acelaşi motiv, a fost salutată de o serie de structuri internaționale. Dar, în ultimă instanță, calitatea unei legi depinde de cum este aplicată, de cât de eficientă este. O prima constatare este că la trei luni de la începerea formală a activităţii, Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, nu funcţionează. Un prim bilanţ a fost făcut astăzi, la Centrul de Investiţii Jurnalistice. Relatează Alla Ceapai:
La trei luni de când Consiliul anti-discriminare şi-a început activitatea, parlamentul numind întreaga componenţă, instituţia rămâne nefuncţională. O recunoaşte chiar preşedinta acestuia Oxana Gumennaia care spune că deocamdată au reuşit să elaboreze strategia de activitate şi sunt în căutarea unor experţi, în special jurişti, care ar urma să examineze petiţiile cetăţenilor. Ea spune că cel mai probabil vor putea să recepţioneze plângerile victimelor discriminării peste o lună, atunci când urmează a fi deschisă şi linia fierbinte:
„Până atunci trebuie să rezolvăm problemele administrative ale Consiliului. Pentru că avem sediu, dar nu avem nici mobilier, nici calculatoare, nici legătură telefonică şi internet.”
Consiliului ar urma să recepţioneze plângerile venite de la cetăţeni şi să constate dacă discriminarea a avut loc cu adevărat. Autoritatea nu va putea însă să aplice sancţiuni. Pentru aceasta, faptele de discriminare ar urma să fie dovedite şi în faţa unei instanţe de judecată. Director executiv al Coaliţiei Nediscriminare, Ana Furtună, e de părere că un Consiliul care nu are pârghii de san