Peste 40 de deţinuţi politici, supravieţuitori ai închisorii de la Periprava din Delta Dunării, un adevărat "lagăr de exterminare", aşa cum chiar ei îl numes, îşi amintesc perfect de condiţiile de detenţie şi în special de torturile aplicate personal de către comandantul Ion Ficior. Gândul a vorbit cu patru dintre aceştia: Ioan Tranculov, Caius Muţiu, Iosif Corpas şi Octavian Bjoza. Din mărturiile acestora reiese acelaşi lucru: la Periprava mureau câte doi-trei deţinuţi pe sătămână, iar cadavrele erau aruncate în adevărate gropi comune. Caius Muţiu, deţinut politic din Timişoara, spune că într-o singură iarnă au decedat peste 200 de deţinuţi. Din declaraţiile celor patru am identificat şi patru metode tortură aplicată de Ficior: bătea cu pumnii şi bocancii în funcţie de figura deţinutului, bătea cu bastonul în funcţie de profesia deţinutului, bătea deţinuţii pentru că mâncau porumb şi bătea dacă cei închişi nu-şi îndeplineau norma.
Ioan Tranculov – deţinut politic – frontierist - condamnat la cinci ani.
Ioan Tranculov povesteşte pe larg despre brutalitatea tratamentelor aplicate de comandantul Ficior deţinuţilor. El spune că Ficior avea un criteriu special în baza căruia aplica bătăile: deţinuţii erau loviţi de el, personal, în funcţie de profesie.
Morţii erau îngropaţi în gropi comune. Ioan Tranculov declară în acest sens că a văzut cu ochii săi cum doi deţinuţi, colegii săi de baracă, au fost împuşcaţi de gardieni în timp ce încercau să fugă din lagărul de la Periprava.
Ioan Tranculov a fost închis în 1959, fiind condamnat la cinci ani de închisoare, pentru că a vrut să fugă din România. Ultimii doi ani de închisoare i-a petrecut la Periprava. Întâlnirea cu comandantul Ficior a fost brutală încă din prima zi: “Era comandant, dar nu era colonel pe atunci. A doua zi a venit, ne-a încolonat şi ne-a întrebat pe fiecare ce sunte