Integrarea Romtelecom si Cosmote, operatori care formeaza impreuna cel mai mare business de telecomunicatii de pe piata locala, cu afaceri de 1,08 miliarde de euro anul trecut, va dura din punct de vedere legal cel mai probabil in jur de un an, in timp ce operational acest lucru poate avea loc mult mai repede, a declarat pentru Wall-Street.ro, Nikolai Beckers, germanul de la conducerea celor doua companii.
Despre fuziunea Romtelecom si Cosmote se vorbeste de ani de zile, pentru ca unirea celor doua companii detinute direct de grecii de la OTE si indirect de Deutsche Telekom, unul dintre cele mai mari grupuri telecom din Europa, “face sens”, dupa cum afirma si Beckers. Practic, ar insemna fuziunea unei companii cu operatiuni in zona de telefonie fixa, televiune si internet fix, cu una care ofera telefonie mobila si internet mobil.
Daca il intrebi pe Nikolai Beckers (49 de ani) care sunt cele mai importante decizii pe care le-a luat in prima jumatate de an a mandatului sau, iti va spune ca definirea strategiei pentru cele doua companii.
“Un alt lucru important este sa repozitionam ambele companii ca un operator integrat si sa gasim sinergiile dintre ele. In primul rand, trebuie separata partea legala de cea operationala. Partea legala depinde de discutiile dintre actionari, adica intre OTE si Guvernul Romaniei. Si trebuie discutat despre procedura de fuziune, care este calendarul, cum facem asta in mod concret. Sunt diverse optiuni”, adauga Beckers.
Astfel, discutiile intre actionari vor incepe dupa ce Ministerul pentru Societatea Informationala isi va alege un nou consultant pentru a vinde restul de 46% de actiuni pe care le detine la Romtelecom.
“Daca totul merge bine, probabil, pe partea legala, va dura un an sau ceva in genul acesta. Pe zona operationala ne putem misca mult mai repede, pentru ca actionarii s