* Interviu cu Dorin Ivascu, deţinătorul Regional Air Services
Aeroportul Tuzla a înregistrat 16.800 de pasageri în acest an, după cum ne-a spus Dorin Ivaşcu, care controlează Regional Air Services, companie ce operează acest aeroport.
Domnia sa ne-a răspuns întrebărilor adresate cu privire la certificarea Aeroportului ca fiind unul internaţional, fapt aprobat de autorităţi, şi la transformarea acestuia în punct de trecere a frontierei, prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern.
Reporter: De ce a solicitat Regional Air Services Ministerului Transporturilor ca Aeroportul Tuzla să fie transformat în punct de trecere a frontierei?
Dorin Ivaşcu: Aeroportul Tuzla înregistrează un trafic foarte mare de pasageri, respectiv 16.000 de oameni anual, iar aceştia au dreptul la serviciile statului român. În plus, în prezent, propriile zboruri trebuie redirecţionate către alt punct vamal - ceea ce presupune costuri, timp şi efort. Această situaţie era complet anormală.
Facilitatea de vamă şi frontieră este un serviciu al statului în beneficiul cetăţenilor, faptul că Aeroportul Tuzla este dispus să susţină proiectul este un uriaş beneficiu pentru comunitate, având în vedere că pentru un aeroport similar, cu un trafic de doar 500 de pasageri/an (în comparaţie cu aeroportul Tuzla care estimează un trafic de 16.800/2013) statul român a cheltuit 10 milioane de euro pentru crearea unei astfel de facilităţi.
Reporter: Care sunt avantajele/dezavantajele funcţionării aeroportului în regim internaţional şi transformării lui în frontieră?
Dorin Ivaşcu: Avantajele sunt în primul rând ale cetăţenilor care beneficiază de serviciul de vamă/graniţă, nemaifiind, astfel, constrânşi să facă un drum suplimentar într-un alt punct de control.
Avantajul aeroportului este că pasagerii care şi-ar fi dorit de la bun început să aibă Tuzla ca final d