Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi proiectul legii privind aprobarea memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol Grup, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, şi a respins totodată cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu privind acest proiect, anunță Agerpres.
Preşedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a spus că cererea de reexaminare a preşedintelui nu are la bază conţinutul în sine al memorandumului şi că de aceea a fost respinsă.
Șeful statului a retrimis legea la Parlament pe 2 iulie, cerând respingerea acesteia, pe motiv că această tranzacție între statul român și Rompetrol trebuia reglementată printr-o hotărâre de guvern, nu printr-o lege. Traian Băsescu a apreciat că, astfel, „puterea legislativă a încălcat dispoziţiile Articolului 1 alineatul (4) din Constituţia României, deoarece şi-a arogat competenţa de legiferare, cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat".
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în privinţa acestui proiect.
Ce prevede proiectul
Proiectul de lege prevede că Ministerul Finanţelor este mandatat să ia toate măsurile necesare stingerii tuturor litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a acestei legi, al căror obiect este în strânsă legătură cu modalitatea de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale Societăţii Comerciale "Rompetrol Rafinare"—S.A. Constanţa aprobată cu modificări prin Legea nr. 89/2005, inclusiv a litigiului ce formează obiectul Dosarului nr. 14404/118/2010 aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. De asemenea, se mandatează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală să ridice măsurile asiguratorii/executorii instituite, în termen de 7 zile de la stingerea tuturor li