O echipa de cercetatori din Frankfurt a efectuat un studiu privind apa vânduta în sticle de plastic. Scopul cercetarii era sa afle dacă conținutul din apa îmbuteliată este capabil să provoace tulburări ale sistemului endocrin cu impact negativ asupra sănătății umane. Rezultatele studiului au fost publicate in revista stiintifica PLoSONE.
Anumite substanțe utilizate în fabricarea plasticului utilizat ca ambalaj in industria alimentara afectează în mod negativ sistemul endocrin uman, în special sistemul de reproducere.
De exemplu, substanta bisfenol A, care până de curând a fost utilizata chiar și la fabricarea biberoanelor, potrivit medicilor ar putea afecta în mod negativ formarea sistemului reproductiv și sa perturbe echilibrul hormonal.
Oamenii de stiinta au sistematiza date ale unor studii anterioare și au analizat optsprezece tipuri de apă îmbuteliată în scopul determinarii prezentei in aceasta a unor substanțe cu efecte antiestrogenice sau, dimpotrivă, antiandrogenice.
In urma analizei, in 13 probe de apa au fost găsiti antiestrogeni și in 16 - antiandrogeni. În plus, analiza a relevat prezența în apa îmbuteliată a substantei DI (2-ETILHEXIL) FTALAT (Dioctilftalat -DEHF), a cărei acțiune nu este pe deplin studiata, iar utilizarea nu este reglementată in cadrul unor standarde.
Acum, oamenii de stiinta germani se gandesc să efectueze un nou studiu pentru a testa daca DEHF este periculos pentru om și, daca nu cumva, aceasta ar trebui interzis în producția de materiale de ambalare pentru produse alimentare.