Bobul de cafea este un "depoziti de medicamente cu efecte complexe asupra sanatatii noastre Arborele de cafea, Coffea arabica, este unul dintre cele mai studiate plante, atat de catre botanisti si fitoterapeuti, cat si de industria medicala.
Cele mai interesante studii sunt legate de efectele anticancerigene atribuite cofeinei, dar si unor mucegaiuri minuscule prezente uneori in cafeaua macinata.
Efectul terapeutic al cofeinei
Catre sfarsitul anului 1992, biochimistii americani descoperisera deja un prim aspect al efectului anticancerigen al cofeinei: influenta asupra transformarii acidului adenozin monofosforic, proces esential in asigurarea energiei celulare si in emiterea de semnale chimice catre nucleul ADN al celulelor din organism. Tocmai aceste semnale chimice anticanceroase au fost demonstrate recent de catre onco-biologie (stiinta care studiaza procesele canceroase de la debut la final). Astfel, cofeina induce o anume cadenta de conversie AMP - AMP ciclic, care determina incarcarea electrostatica a unor zone din celula, blocand, in peste 80% din cazuri, aparitia greselilor de comanda a oncogenelor.
Oncogenele sunt, de fapt, gene normale, implicate in diviziunea oricarei celule, dar atunci cand primesc comenzi gresite pot declansa o diviziune anormala, de tip canceros. Deci se poate spune ca prezenta cofeinei in anumite tesuturi poate sa impiedice celula sa evite accidentele de functionare care pot duce la aparitia cancerului. Studiile arata insa ca numai o absorbtie lenta a cofeinei in intestin poate avea acest efect, eliminand total posibilitatea folosirii cofeinei concentrate, luata ca medicament pe cale bucala sau injectabila.
Totodata, cofeina absorbita intr-un ritm lent din tubul digestiv stimuleaza specific si unele zone din creier implicate in controlul sistemului imunitar. Cercetatorii canadieni au aratat ca un con