Camera Deputaţilor a respins ieri cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol, deputaţii adoptând legea iniţială.
Decizia deputaţilor vine în plin conflict politic între preşedintele Băsescu şi premierul Victor Ponta pe marginea proiectului de lege privind exploatarea aurului de la Roşia Montană, care urmează să fie dezbătut în Parlament.
În urma votului de ieri, preşedintele este obligat să promulge legea de aprobare a Memorandumului încheiat cu Rompetrol în forma aprobată de Parlament în luna iunie. Băsescu a declarat luni că dacă va primi din nou legea spre promulgare, o va trimite la Curtea Constituţională.
„Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie“, a declarat luni Băsescu.
Potrivit Memorandumului de înţelegere semnat la Bucureşti la 15 februarie, grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, poate răscumpăra de la Ministerul Economiei cu 200 mil. dolari (150 mil. euro) un pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, din participaţia de 44,69% pe care statul o deţine acum în companie.
Statul a redevenit acţionar la Rompetrol Rafinare în septembrie 2010, prin conversia în acţiuni a unor obligaţiuni de 516 mil. euro pe care compania nu le-a răscumpărat de la statul român. Obligaţiunile, în valoare totală de 570 mil. euro, fuseseră emise în 2003, printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului Adrian Năstase, în contul datoriilor istorice ale Petromidia faţă de stat. În acel moment compania era controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, care în 2007 a vândut grupul Rompetrol companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGas.
În 2010, kazahii au răscumpărat obligaţiuni de 54 mil. euro de la stat şi pe restul le-au convertit în acţiuni. Statul a atacat în in