O actiune organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) pentru deshumarea arheologica a ramasitelor lui Ioan Ienea, un veteran din al Doilea Razboi Mondial impuscat de Securitate in 1950, va avea loc, vineri, in Caras-Severin, anunta Mediafax.
Conform unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), institutia, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), va organiza, vineri, in localitatea Verendin, comuna Luncavita, judetul Caras-Severin, o actiune de investigatii pentru deshumarea pe cale arheologica a osemintelor lui Ioan Ienea, impuscat de Securitate in 17 februarie 1950.
Ioan Ienea, cunoscut si sub porecla de Budarca, s-a nascut in Verendin, in 1909, fiind incorporat in armata, unde si-a insusit cunostinte de armurier. Ulterior, a participat la actiuni militare pe fronturile celui de-al Doilea Razboi Mondial, dobandind statutul de veteran de razboi.
Dupa instaurarea regimului comunist, in zona Banatului s-au infiintat mai multe grupari armate de rezistenta anticomunista, cea mai importanta fiind a colonelului Ion Uta, un ofiter de cariera care a fost prefect al judetului Severin intre 1941 si 1943. Apoi, el a demisionat din armata si s-a inscris in PNT-Maniu, fiind presedinte al PNT Lugoj. Dupa 1946, colonelul a inceput sa fie urmarit de autoritatile comuniste si s-a refugiat in Muntii Banatului, unde a condus un grup de partizani anticomunisti.
Colonelul Uta a fost ucis in 1949, intr-o confruntare armata cu trupele de securitate, in zona satului Borlovenii Noi, din Caras-Severin, dar organizatia sa a continuat insa sa existe pana in 1955, cand toti membrii ei au fost pe rand capturati si/sau ucisi.
Ioan Ienea a fost considerat un sustinator