Guvernul va relua dialogul cu sindicaliştii de la Metrorex şi va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, a afirmat premierul Victor Ponta.
El a cerut atât ministrului Transporturilor, cât şi ministrului Muncii şi ministrului delegat pentru Buget să discute din nou cu sindicaliştii de la Metrorex, miercuri, după şedinţa de guvern.
"Ei voi salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activităţile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneţi şi din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere şi pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct", a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern.
Peste 3.000 de sindicalişti au plecat în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei, într-un protest organizat de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România".
Protestul are loc la o zi după greva de avertisment de la metrou. Angajaţii de la metrou au oprit activitatea marţi dimineaţă, între orele 04.00 şi 06.00.
Sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.
Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB.
Liderul