Peste 150 de medici şi asistenţi medicali au pus halatele în cui şi au ieşit miercuri în stradă. Protestează faţă de salariile mici, suprasolicitarea din spitale şi procentul mic din PIB alocat sănătăţii. „Vrem dreptate pentru Sănătate!”, au scandat la unison cei prezenţi în faţa Ministerului Sănătăţii, instituţie care nu a avut până acum niciun fel de reacţie oficială.
Înarmaţi cu fluiere, cu pancarte dar şi cu multă determinare, medicii şi asistenţii medicali sunt hotărâţi să fie repuşi în drepturi şi cer respectul autorităţilor, dar şi al pacienţilor care trec zilnic pragul spitalelor. Iar acesta este doar începutul, spun protestatarii, care iau în calcul demisia în bloc pentru că, adaugă ei „aşa nu se mai poate”.
„Şi noi lucrăm în anumite condiţii care nu sunt adecvate. Nu avem materiale sanitare, şi noi riscăm să ne îmbolnăvim, nu doar pacientul. Întotdeauna s-a pus pacientul pe primul plan, dar angajaţii nu”, a explicat Mihaela Iosif, asistentă la Spitalul Elias. După 26 de ani vechime, are un salariu de 1.000 de lei, bani din care este nevoită să îşi cumpere, de câteva ori pe an, chiar şi uniformele care ar trebui achiziţionate de spital.
„Ne-am obişnuit cu salarii mici!”
Ar pleca să profeseze în străinătate, dar vârsta o împiedică. Şi familia este un element important din ecuaţie. Nu s-ar vedea făcând altceva, chiar dacă lipsurile din spital au pus uneori în pericol nu doar viaţa pacienţilor, ci şi a lor, a cadrelor medicale. „Avem cazuri când e o singură asistentă la 30 de pacienţi pe secţie. Cum să faci faţă? Asta în condiţiile în care în străinătate o asistentă nu are mai mult de trei pacienţi în grijă”, continuă femeia.
Colega ei, deşi are studii superioare şi 18 ani de vechime nu e încadrată pe un post corespunzător. „Ne-am obişnuit cu salariile mici, deşi viaţa socială e foarte grea”, a explicat asisten