Medicii specialişti avertizează asupra faptul că, în această perioadă, întoxicaţiile cu ciuperci sunt frecvente. Potrivit medicilor, pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie.
În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive – greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatocelulară; tulburări neurosenzoriale-mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare-bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială. Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală, care duc frecvent la deces.
“Culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci le recomandăm: să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise; să culeagă ciupercile doar în vase solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede; să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar; să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă; nu se vor consuma ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
Medicii specialişti avertizează asupra faptul că, în această perioadă, întoxicaţiile cu ciuperci sunt frecvente. Potrivit medicilor, pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de