Se pare ca nu. Guvernantii nu privesc cu ingrijorare faptul ca 1 din 5 angajati ai sistemului sanitar a ales sa paraseasca spitalele si sa-si caute locuri de munca mai bine platite. Sindicalistii au tras semnalul de alarma, aratand ca aceasta stare de fapt genereaza situatii dramatice, ce conduc la supraincarcarea cu sarcini a personalului si la depasirea constanta a programului de lucru, avand drept rezultat epuizarea celor ramasi in sistem, ceea ce creste ingrijorator riscul de erori profesionale.
Se teme cineva din randul decidentilor de aceasta situatie? O ia in serios? Se pare ca nu, daca ne uitam la lipsa de reactie pentru indreptarea lucrurilor.
Cifrele prezentate de sindicate, din datele Institutului National de Statistica, vorbesc de la sine. In doar 5 ani, sectorul sanitar public din Romania a pierdut 780 de medici si 5.408 salariati din categoria personalului auxiliar. Dar cifrele sunt si mai alarmante cand se refera la migratia asistentilor medicali. Au plecat, in acesti 5 ani,
23.000 de asistenti medicali, evidentiaza aceste date. Mai exact, circa 20% dintre asistentii medicali, raportat la anul 2007, au parasit sistemul. Sunt date expuse de Federatia “Solidaritatea Sanitara” intr-un comunicat postat pe site-ul propriu.
Conform studiilor efectuate in ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, intentia de migratie este si acum destul de ridicata. Cam 15% din totalul personalului medical este si acum interesat de parasirea sistemului, si asta din cauza salariilor si a conditiilor de munca. Cei care au ramas se plang de epuizare pentru ca sunt nevoiti sa lucreze peste program, si asta a devenit in multe spitale nu o exceptie, ci o practica.
“Situatia este cu atat mai grava in conditiile in care asistentii medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reforma. Ch