Mulţi cetăţeni din R. Moldova au înţeles că Partidul Mişcarea Populară, recent lansat în România şi condus de Eugen Tomac, parlamentar român de origine basarabeană, este o formaţiune care va participa la politica pe ambele maluri de Prut.
Într-o oarecare măsură, percepţia publicului larg, dar şi a unor politicieni care s-au arătat interesaţi, este corectă. Mişcarea Populară este un partid românesc, de viitor, şi este absolut normal să se adreseze celor 3 milioane de români care locuiesc în Republica Moldova. Însă obiectivul nostru este altul decât acela de a interfera direct în viaţa politică internă a celui de al doilea stat românesc. Dimpotrivă, suntem deschişi spre toate forţele politice democrate, în egală măsură.
Aşa după cum a spus şi preşedintele Mişcării populare, domnul deputat Eugen Tomac, cu ocazia lansării filialei din Republica Moldova, scopul înfiinţării organizaţiei de aici este de a crea o punte de legătură cu simpatizanţii formaţiunii. În acelaşi timp, deschiderea filialei reprezintă un pas pentru apropierea relaţiilor dintre cele două state şi o contribuţie solidă pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în urma summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Un principiu de bază al Mişcării Populare, asumat încă de la înfiinţare, este alegerea structurilor de conducere prin votul liber exprimat al membrilor de partid. Aşa va fi şi în cazul filialei din Chişinău şi a celor care vor fi deschise ulterior, în teritoriu. Deocamdată, la iniţiativa preşedintelui partidului, responsabilitatea organizării îmi revine mie. Dacă, la momentul respectiv, voi considera că este în interesul celor care mă susţin să depun o candidatură, o voi face. Voi fi bucuros dacă vor exista şi alte candidaturi. Cei care vor face alegerea vor fi românii din Republica Moldova, care vor adera la grupul nostru de susţinere.
De altfel,