Companiile americane, de la Apple şi până la Verizon Communications, au economisit circa 700 de miliarde dolari din dobânzile la împrumuturi, datorită măsurilor de stimulare fără precedent puse în practică de Rezerva Federală (Fed) a SUA, din 2008, relatează Bloomberg.
Randamentele obligaţiunilor corporatiste au scăzut în ultimii patru ani la un nivel mediu de 4,6%, de la 6,14% într-o perioadă de cinci ani premergătoare falimentului Lehman Brothers, economiile fiind echivalente cu 15,4 milioane de dolari anual pentru fiecare miliard împrumutat.
Companiile au profitat de politica Fed a dobânzilor mici şi de maturităţile mari şi au atras fonduri de 5.160 de miliarde de dolari prin vânzări de obligaţiuni, potrivit datelor Bloomberg.
"Măsurile de stimulare au fost o mană cerească pentru economie. Au prevenit probabil falimentul unor companii, pentru că au putut să îşi refinanţeze datoriile la un cost scăzut", a declarat J. Michael Schlotman, director financiar la operatorul de magazine alimentare Kroger, care estimează că plăteşte dobânzi cu 80 de milioane de dolari mai mici decât înainte de criză.
Combinaţia dobânzii de politică monetară aproape de nivelul zero şi a achiziţiilor de obligaţiuni de peste 3.000 de miliarde de dolari efectuate de Fed din decembrie 2008 arată că economiile din dobânzi realizate de Apple, Verizon şi alte peste 2.000 de corporaţii depăşesc PIB-ul Elveţiei, de 632 miliarde de dolari.
Fondurile economisite au fost folosite la extinderea afacerilor şi pentru angajări. Astfel, companiile şi-au majorat cheltuielile de capital la 699 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, cel mai ridicat nivel în aproape 10 ani şi în creştere cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit JP Morgan Chase.
Companiile au vândut în luna următoare a falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie