Într-un răspuns la o întrebare scrisă, adresată de deputaţi din cadrul partidului Die Linke (stânga radicală), Ministerul Economiei a recunoscut că Berlinul a autorizat exportarea către Siria a câtorva zeci de tone de produse chimice, ca florură de sodiu sau florură de hidrogen, în perioada 2002-2006.
Ministerul a apărat această autorizaţie acordată de Guvernul social-democat şi ecologist al lui Gerhard Schröder, iar apoi de cel de "mare coaliţie" între conservatori şi social-democraţi din primul mandat al cancelarului Angela Merkel.
"Aceste autorizaţii au fost acordate după o examinare minuţioasă. În toate cazurile, era avansată o utilizare în scopuri civile (a produselor)", scrie Ministerul în comunicat.
"Guvernul german nu cunoaşte niciun element care să sugereze că produsele livrate au fost utilizate, între timp, pentru altceva decât scopuri civile", prezentate ca justificări în sprijinul cererilor de autorizare, continuă acesta.
O sursă guvernamentală precizează că produsele incriminate pot servi, între altele, la tratarea metalelor sau fabricarea pastei de dinţi.
Postul public ARD a subliniat că aceste substanţe intră în compoziţia gazului sarin, pe care experţi ONU l-au identificat, în raportul pe care l-au prezentat, ca agentul utilizat în atacurile chimice de la 21 august, la perifria capitalei siriene, soldate cu 1.400 de morţi potrivit serviciilor secrete americane.
Raportul ONU nu îi desemnează, totuşi, pe cei care se fac vinovaţi de comiterea atacului - armata guvernamentală sau rebelii -, deoarece mandatul anchetatorilor nu prevedea ca aceştia să se pronunţe în acest sens.
Într-un răspuns la o întrebare scrisă, adresată de deputaţi din cadrul partidului Die Linke (stânga radicală), Ministerul Economiei a recunoscut că Berlinul a autorizat exportarea către Siria a câtorva zeci de tone de produse chimice, ca