Diminuarea fondurilor alocate achiziţionării de medicamente nu lipseşte pacienţii de tratamentul pe care trebuie să-l primească într-un spital judeţean de urgenţă, le răspunde managerul SJU Slatina celor care critică decizia de economisire.
Decizia de a se reduce la jumătate consumul de medicamente şi materiale sanitare adoptată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în această vară nu a rămas fără ecou, deloc puţini fiind medicii care se plâng că sunt nevoiţi să trimită pacienţii să cumpere medicamente de la farmaciile cu circuit deschis. Nimeni nu o spune deschis, iar medicii şefi de secţie nu îşi asumă nici parafarea reţetelor care li se pun în mână bolnavilor, şi pe care le-ar putea ulterior depune spre decontare la spital.
Motivul este unul simplu, explică managerul unităţii, Andrei Iordache: medicamentele nu sunt cele specifice tratării cazurilor într-un spital cu profil de urgenţă.
„Nu lipsesc medicamentele necesare într-un spital judeţean de urgenţă, nu este criză de medicamente, s-a creat o falsă temă. Sigur, nu mai prescriem antibiotice de ultimă generaţie pentru absolut orice, aşa cum eram obişnuiţi, iar aceasta este o altă temă sensibilă, de dezbătut pe larg. Avem exact ce ne trebuie pentru profilul acestui spital. Pot înţelege că un pacient care stă 21 de zile în spital e trimis, poate, după durata medie de spitalizare, să cumpere anumite medicamente, dar problema este de ce nu se externează la timp. Avem şi cazuri sociale, sunt pacienţi pe care ar trebui să-i trimitem acasă după patru zile, după cinci zile, după şapte zile, dar îi ţinem mult mai mult. Nu putem să le asigurăm şi medicamentele absolut necesare, şi vitaminele”, a spus Iordache.
Din cei peste 5 miliarde lei vechi, bani care se cheltuiau lunar, în medie, pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare, acum se mai alocă jumătate, scopul fiind î