Republica Moldova a fost condamnată la CEDO într-un caz de detenţie ilegală.
Guvernul R. Moldova va achita suma de 5.000 de euro prejudiciu moral Angelei Danalachi, care în momentul detenţiei ilegale era însărcinată. Reclamanta a fost condamnată în 2008 de către judecătoria Cantemir pentru sustragerea ilegală a sumei de 1.400 de lei, colectată de comunitatea sa în scopul finanţării unor sărbători.
După patru luni, Curtea de Apel Cahul a anulat parţial soluţia primei instanţe şi a condamnat-o la plata unei amenzi în mărime de 12.000 de lei. Iar la 20 februarie 2009, instanţa a înlocuit amenda pe care ea nu a reuşit să o plătească cu pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 12 luni şi condamnata a fost în aceeaşi zi reţinută.
Hotărârea a fost anulată abia la 12 martie în cadrul unei proceduri în care Angela Danilachi nu a fost asistată de un avocat. Ea a fost eliberată la 31 martie 2009, între timp reuşind să plătească amenda.
La CEDO, beneficiind de asistenţă juridică din partea acestei instituţii, Angela Danalachi a pretins că detenţia sa, în perioada 12-31 martie, a fost ilegală după anularea, de către Curtea de Apel, a hotărârii privind privarea sa de libertate. Astfel, în baza articolului privind dreptul la libertate şi siguranţă, reclamanta a avut câştig de cauză. Reclamanta a beneficiat de asistenţă judiciară din partea CEDO şi a fost reprezentată în faţa CEDO de un avocat de la Cahul.
În perioada anilor 2001-2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Executivul de la Chişinău să achite prejudicii materiale, morale şi judiciare pentru 229 de hotărâri emise. Transformată în lei, suma se ridică la aproape 210 milioane. Astfel, Guvernul a achitat până acum peste 11 milioane de euro pentru prejudicii materiale, mai mult de un milion 700 de mii de euro pentru prejudicii morale şi peste 300 de mii de euro - pentru costuri şi chel