Sistemul penitenciar, un pres de 200 de milioane de euro sub care ascundem "gunoaiele societatii si ne prefacem ca le reabilitam". Tanarul din fata mea are cam 30 de ani si putini dinti in gura. De la 22 e inchis pentru trafic de droguri. S-a plimbat prin vreo patru penitenciare pana acum, din motive de "buna purtare" fiecare director vrea sa scape de el mai repede, scrie Dollo, pe blogul ei.
Dosarul lui arata cat vreo cinci volume "Orbitor" puse unul peste altul. Imi povesteste nonsalant ca in 2010, timp de un an, s-a drogat cu cocaina, in inchisoarea Jilava.
In puscarie gasesti ce vrei, bani sa ai. Ma costa 2-3 milioane de lei pe zi o doza. In libertate o cumparam cu 500.000
L-am intrebat daca gardienii stiau. "Cum sa nu, ca doar am ajuns in sevraj la cabinetul medical si intreba doctorul de unde am avut cocaina".
La plecare mi-a cerut o adresa de email sa-mi trimita niste poze facute de el cu telefonul in puscarie, ca sa-mi demonstreze abuzurile gardienilor. Nu mi le putea arata pe loc pentru ca avea telefonul ascuns in camera.
Teoretic detinutii nu au voie sa detina telefoane mobile. Practic toti au. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sustine ca asta e flagelul sistemului si se vaita ca nu reuseste sa-l starpeasca, desi cea mai simpla metoda ar fi instalarea unor sisteme de bruiaj care ar face inutile aparatele strecurate ilegal in inchisori. Recent mai multi detinuti din Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati au fost prinsi ca inselau diversi oameni prin metoda telefonului - adica sunau din inchisoare si le spuneau credulilor ca o ruda de-a lor a facut accident si trebuie sa trimita bani pentru avocat sau pentru intelegere.
Ultima stire, de ieri, spune ca violatorul jurnalistei din Bucuresti ar fi de fapt un recidivist. Condamnat la 11 ani inchisoare el a fost eliberat mai repede