Nesiguranţa unei economii stabile atat la nivel local, în România, cât şi la nivel internaţional a afectat în ultimii ani bugetele de salarii, alte venituri, garantate sau variabile şi beneficiile, arată ultimul studiu salarial Mercer.
Chiar dacă precauţia este la ordinea zilei, veştile nu sunt atât de rele luând în considerare faptul că doar 6% dintre companiile participante la studiul Mercer intentionează ca în acest an să reducă din personal, un procent mai mic faţă de anul trecut, când acesta era de 8%. Totodată, anul acesta 46% îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 48% nu indică vreo schimbare în organigramă.
Cele mai multe posturi sunt cele de specialisti de nisa (IT, ingineri, producţie, marketing, vânzări) şi posturi de management.
Rezultatele studiului mai indică creşteri salariale cu aceleaşi valori ca anul trecut sau chiar mai mici, astfel încât putem vorbi de valori procentuale acordate de companiile private din România între 3% - 6%. În Bulgaria, ţara cu cele mai mici salarii din Europa, procentul de creştere salarială este de 3,3%, iar cel al inflaţiei de 2,3%, în Polonia, care a rămas stabilă în ultimii doi ani, procentul este de de 3,8%, iar în Ungaria şi Croaţia de 3,4%, respectiv 3,1%.
Studiul mai arată că angajatorii preferă să aloce investiţii spre categorii mai reduse de angajaţi – top-performeri.
Doar 50% dintre angajaţi ajung la performanţă
Bonusurile variabile reprezentate ca şi procent din salariul anual de bază, nu prezintă schimbări ca şi potential de acordare faţă de anii trecuti: top management - 20% din salariul anual, mid-management - 15% din salariul anual şi specialişti intre 10% si 15% din salariul anual. Cu toate acestea, obiectivele sunt atinse sau depăşite de doar 50% dintre angajaţi, atinse într-o măsură mai mica faţă de anii trecuţi, cand cel putin 65% dintre angajaţi îşi ating