Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica,a reafirmat ieri opoziţia Sinodului BOR faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, pe baza argumentaţiei Academiei Române. Stupefiant este că, deşi poziţia e clară, politicienii români riscă să arate o lipsă de responsabilitate, ignorând specialiştii şi făcând posibile presiuni asupra BOR pentru a-şi schimba poziţia.
Într-o intervenţie la un post de televiziune, părintele Stoica a precizat câteva motive pentru care BOR se opune proiectului minier, încă din 2003, acestea fiind în mare parte inspirate din poziţia Academiei Române, care a elaborat un amplu studiu asupra cazului Roşia Montană. Concluzia studiului, care reia argumentaţiile din 2003, 2009 şi 2001, este că proiectul este o eroare cu efecte negative asupra comunităţii, mediului şi vestigiilor arheologice din zonă şi are consecinţe riscante pentru Statul Român, fiind contrar interesului naţional şi extrem de periculos.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei afirmă că BOR nu este împotriva dezvoltării economice a României, dar nu ne putem permite distrugerea (probabil ecologică şi patrimonială) a acelei regiuni. De altfel, este binecunoscută preocuparea teologiei faţă de problemele de mediu, deoarece natura este creaţia lui Dumnezeu şi locul existenţei pământeşti, a noastre şi a urmaşilor noştri, motive pentru care avem o responsabilitate faţă de mediu. Reiau aici o poziţie mai veche, dar actuală, a Sanctităţii sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, supranumit şi „Patriarhul Verde“ deoarece este un susţinător al ecologiei: Lumea crede că bucuria vine din câştig şi din acumularea bogăţiilor, a gloriei, a rangurilor şi a altor plăceri. Interesele financiare pun anumite presiuni pe politicieni, dar trebuie să înţelegem că noi nu suntem stăpânii, ci administratorii acestei lumi, pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-