Avocaţii Uniunii Naţionale a Barourilor din România vor primi, până la sfârşitul anului, carduri profesionale de identificare, care le vor permite accesul la pledoariile în faţa instanţelor de judecată. Ieri a fost ultima zi în care avocaţii vrânceni au putut trimite fotografiile pe adresa Baroului Vrancea. Cardul profesional al avocţilor nu este altceva decât o componentă a sistemului Avocat ID, care va fi implementat în instanţe în perioada următoare.
Agitaţie mare în rândul avocaţilor din cadrul Baroului Vrancea ieri, în ultima zi în care mai puteau trimite fotografiile personale pentru confecţionarea cardurilor în baza cărora vor putea pleda la instanţe, pe viitor. Vor obţine aceste carduri avocaţii care fac parte din Uniuniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), rămânând astfel pe dinafară cei din baroul paralel.
Mulţi dintre avocaţii care au lăsat pentru ultima zi trimiterea fotografiei, au alergat ieri să se pozeze. Trebuiau, apoi, să trimită fotografia de anumite dimensiuni şi cu anumite caracteristici, respectiv format JPG, rezoluţie minimă 300 dpi, dimensiuni/lăţime 38 milimetri X înălţime 44 milimetri. Alţii, care au fost mai puţin delăsători, au trecut la discuţii legate de utilitatea cardului şi la preţul acestuia. „Am auzit că cei de la Bucureşti au plătit aproape 600 de lei pentru acest card”, spunea, ieri, unul dintre avocaţi. Alţii s-au întrebat cum vor fi verificate aceste carduri la intrarea în instanţă, în sala de judecată sau în faţa completului de judecată, având în vedere că nu există un dispozitiv de scanare. „S-a trimis informare către toate barourile. Modul cum se va folosi se va stabili după ce se va analiza în şedinţa Uniunii Naţionale a Baroulilor din România, pe baza unor protocoale cu Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii”, a dat lămuriri avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului Vrancea.