După ce am asistat la o intervenţie chirurgicală în cadrul Secţiei de Ortopedie, curiozitatea m-a îndemnat să asist şi la o operaţie realizată la Chirurgie. Intervenţia, care a constat în extirparea unui fibrom uterin, a fost realizată de o echipă de trei chirurgi din cadrul Spitalului Judeţean, mai exact medicii Liviu Petrea, Luminiţa Băluţă şi Doru Ciocan. Dacă pentru cei trei intervenţia a reprezentat doar începutul unei zile lungi de muncă, cele petrecute acolo merită povestite.
16 septembrie 2013. Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani. Etajul 2. Blocul Operator. Cum treci de uşile de termopan şi păşeşti pe un hol lung, dai de sălile în care se efectuează intervenţiile chirurgicale. Sălile în care medicii duc o bătălie contracronometru cu secundele, pentru că de priceperea lor depinde dacă fiecare pacient rămâne de-o parte sau de alta a baricadei vieţii. Regulile sunt stricte, în aceste săli intră doar cadrele medicale echipate steril.
În dimineaţa zilei de luni, o echipă formată din trei chirurgi, un anestezist şi patru asistenţi medicali, se pregătea să mai salveze o viaţă. O femeie de 46 de ani, diagnosticată cu fibrom uterin. Intervenţia avea să fie dificilă, deoarece pacienta era supraponderală. Echipa medicală pe care am însoţit-o în sala de operaţie este alcătuită din chirurgii Liviu Petrea, Doru Ciocan şi Luminiţa Băluţă, anestezistul Mihail Cârstea şi patru asistenţi medicali. Înainte să intru în sală, o asistentă îmi oferă un echipament steril şi îmi explică clar, de două ori, să nu ating nimic, deoarece totul este steril. În mâini nu am mănuşi pentru a putea manevra mai bine aparatul de fotografiat şi să-mi pot lua notiţe.
Sala e înţesată de aparatură medicală
Sala de operaţie din Blocul Operator mă surprinde, uşor, într-un mod plăcut. Mult mai bine echipată şi amenajată faţă de cea de la Ortopedie