Scandalul declansat pe marginea ajutorului de minimis acordat de Ministerul de Finante IMM-urilor care au depus proiecte europene ramane cu o necunoscuta, considerata esentiala de cei care acuza fraudarea procesului la concursul de proiecte din 28 august 2013 - care sunt firmele de consultanta care au depus respectivele proiecte si cui apartin.
Consultanti contactati de Ziare.com spun ca, din informatiile lor, firmele de consultanta care au reusit sa inscrie proiectele cand nimeni nu a putut (la un moment dat, inscrisesera 500 de proiecte in cateva secunde - n.red) sunt firme conectate mai multor oameni politici foarte influenti.
Informatia nu poate fi insa verificata, Ministerul Finantelor transmitand, in urma unei solicitari a Ziare.com, prin Serviciul de Informare Publica si Transparenta Decizionala, ca singurele firme care pot fi identificate sunt cele carora le apartineau proiectele, nu cele care le-au scris.
"Avem doar codurile firmelor carora le apartin proiectele, nu apar nicaieri cele de consultanta. Proiectele le poate depune oricine", ni s-a comunicat.
Lipsa acestei informatii este una esentiala, intrucat suspiciunea se indreapta tocmai asupra acestor firme de consultanta, cele care se ocupa de inscrieri.
Au castigat firme ale "baronilor". Cu ajutorul cui?
Asa cum a dezvaluit publicatia Buna Ziua Iasi, firme apropiate unor baroni locali au reusit sa inscrie proiecte pe 28 august, aproape cand nimeni nu reusea.
Printre putinele societati care au reusit sa se inscrie inca din primele secunde este si cea a lui Constantin Adomnitei, fratele liberalului Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Firma Moldproiect-ASD SRL a fost declarata admisa, figurand pe pozitia 24.
De asemenea, de la Botosani a intrat pe pozitia 185 firma Top Design SRL, care apar