Un muzeu chinez a dezvăluit documente privind munca forţată impusă de japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu ocazia împlinirii a 82 de ani de la incidentul ce a provocat invadarea Manciuriei, în 1931, relatează AFP.
"Muzeul Războiului rezistenţei poporului chinez împotriva ocupaţiei japoneze" de la Beijing a prezentat peste 400 de documente care indică faptul că aproximativ 40.000 de chinezi au fost forţaţi să muncească în Japonia în timpul războiului, potrivit Agerpres.
Pe baza acestor documente, "vom începe acţiuni în justiţie împotriva guvernului japonez pentru ca acesta să admită ceea ce a făcut această ţară, să prezinte scuze şi să ofere compensaţii apropiaţilor victimelor", a declarat directorul adjunct al muzeului, Li Zongyuan.
Aceste documente sunt prezentate cu ocazia împlinirii a 82 de ani de la incidentul de la Mukden. O explozie a a lovit la 18 septembrie 1931 o cale ferată ce aparţinea unei societăţi japoneze în nord-estul Chinei. Provocată de soldaţi japonezi dar atribuită chinezilor, explozia a servit drept pretext pentru Tokyo să preia controlul asupra întregului teritoriu al Manciuriei.
Abuzurile comise de armata niponă în timpul ocupaţiei teritoriilor chineze rămân încă şi astăzi o sursă de disensiuni între Beijing şi Tokyo, în timp ce tensiunea între cele două ţări a fost recent agravată de un contencios în jurul unor insule din Marea Chinei Orientale.
O înregistrare video prezentată de un muzeu chinez arată imagini cu 'oameni politici japonezi fără scrupule' care vizitează sanctuarul Yasukuni din Tokyo, considerat de vecinii Japoniei drept simbol al trecutului militarist. Tribunale japoneze au apreciat că Beijingul a renunţat la orice drept la compensaţii pentru acţiunile survenite în timpul războiului semnând în 1972 acordul care a normalizat relaţiile cu Japonia.