Numele Elenei Stoiciu e binecunsocut atât iubitorilor de artă, cât şi generaţiilor de elevi cărora le-a sădit în suflete, cu sensibilitate, dragostea de frumos... Întâlnirea cu opera sa, însă, este mereu surprinzătoare. Această revelaţie o va avea oricine va trece, începând de astăzi, pragul Galeriilor de Artă din Focşani, unde artista a deschis expoziţia intitulată „Parabole”. Vernisajul expoziţiei deschisă astăzi va avea loc în data de 4 octombrie, la ora 17.00, prezentarea revenind criticului de artă Valentin Ciucă. El îşi va lansa, cu acest prilej, şi cartea „Elena Stoiciu, un artist al metaforei şi simbolurilor”, despre care va vorbi profesorul doctor Liviu Nedelcu.
„A te întâlni cu profesoara şi pictoriţa Elena Stoiciu pe străzile din Focşani, având sub braţ o nouă pictură sau un album, este o şansă să împrăştie norii şi cerul să devină generos, prin lumină şi zâmbetul mereu disponibil pentru cei interesaţi”, spune criticul de artă Valentin Ciucă. A te întâlni, însă, cu arta Elenei Stoiciu este mereu, o bucurie a sufletului!
Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice Bucureşti, profesor de desen pentru generaţii de elevi, membră a Filialei Vrancea a Artiştilor Plastici din România, Elena Stoiciu a avut zeci şi zeci de expoziţii personale şi de grup, de-a lungul vremii artista realizând atât lucrări de pictură, grafică şi artă decorativă cât şi lucrări de artă monumentală.
Puţini dintre vrâncenii străini de lumea culturală ştiu, de exemplu, că Elena Stoiciu este autoarea panourilor pictate gen vitralii (faţada principală), cu tema „Unirea din 1859”, pe o suprafaţă de 60 de metri pătraţi la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”. Că ea a realizat, printre altele, pe 1000 de metri pătraţi ai Prefecturii vechi din urbea noastră, compoziţia decorativă prin tehnica „mozaic ţiglă glazurată - trei culori” (acoperişul cu motive populare