În ultimele două săptămâni, mii de muncitori moldoveni au fost deportaţi de Serviciul Federal pentru imigrări din Rusia. Potrivit informaţiilor publicate de presa din Rusia, muncitorii moldoveni sunt opriţi la vamă şi trimişi înapoi, acasă, iar cei care lucrează ilegal sunt deportaţi.
Printre primii care au simţit pe propria piele noua politică migraţionistă a Moscovei sunt reprezentanţii companiilor de transport de călători. Aceştia se plâng că, anterior, pentru anumite încălcări nesemnificative la intrarea în Rusia şi aflarea pe teritoriul acesteia, cetăţenii moldoveni erau, pur şi simplu, amendaţi. Acum, pentru aceleaşi greşeli, la graniţă acestora li se pune în paşaport ştampila privind deportarea, în baza căreia le este interzisă intrarea în Rusia pe o perioadă de cinci ani.
Oficialii de la Moscova nu au făcut declaraţii despre noile măsuri luate. Noua politică migraţionistă constituie, se vede, o continuare a "planului Rogozin", căruia Putin i-a încredinţat direcţia moldovenească şi transnistreană a politicii externe a Rusiei. Aflându-se la Chişinău în septembrie curent, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a lăsat să se înţeleagă că este o mare greşeală ca Moldova să tindă spre UE, în timp ce circa 500.000 de moldoveni lucrează în Rusia. Analiştii politici susţin că această campanie a Moscovei este o măsură pentru a convinge Guvernul Moldovei să se întoarcă spre Uniunea Vamală.
Primele victime ale restricţiilor de intrare a moldovenilor în Rusia
Printre cei care au avut de suferit în urma acţiunilor Moscovei este şi Victor D., din Ungheni. El a povestit că o cunoştinţă de-a sa pregătea brigada pentru a pleca să execute lucrări de finisare într-o clădire cu 24 de etaje din Moscova. El a recunoscut că nu şi-au făcut permis de lucru fiindcă era prea scump, costă 20.000 de ruble pe an, echivalentul a 8.000 de lei moldoveneşti. Unul dintre ruşii car