Regimul de la Damasc a achiziţionat, deceniul trecut, din Germania, substanţe cu dublă destinaţie din care pot fi produse arme chimice de tipul gazului sarin. Berlinul susţine că a verificat în prealabil destinaţia livrărilor iar aceasta era strict civilă.
Guido Westerwelle, şeful diplomaţiei germane, a explicat, miercuri, că livrările de materie primă (40 de tone în 2002-2003 şi 97 de tone în 2005-2006) s-au efectuat înainte de accederea sa în funcţia de ministru. Republica Federală fusese condusă pe atunci de coaliţia social-democrat-ecologistă a cancelarului Gerhard Schröder şi, mai apoi, de marea coaliţie conservator-social-democrat a Angelei Merkel. Cu câteva ore mai devreme, Westerwelle vorbise despre atacul din 21 august, acuzând Damascul: "Indiciile spun clar că regimul (preşedintelui sirian - n. red.) Assad poartă responsabilitatea încălcării unui tabu".
Substanţele de provenienţă germană exportate inclusiv în Siria sunt fluorură de hidrogen, biflorură de amoniu şi fluorură de sodiu precum şi precursori pentru cianid de caliu şi sodiu. Acestea sunt materii prime cu destinaţie dublă, folosibile atât în scopuri civile cât şi militare. Conform speicaliştilor citaţi de Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu substanţele primite de Siria poate fi produs gaz sarin - deşi în informarea difuzată de Ministerul german al Economiei se precizează că livrările s-au făcut "după o evaluare prudentă a tuturor riscurilor, inclusiv a pricolului de abuz sau folosire în scopuri nepotrivite, chiar în vederea producerii de arme chimice". Oficialii de la Berlin susţin că de fiecare dată s-a confirmat folosirea în scopuri civile a substanţelor. Astfel de scopuri civile sunt producţia de pastă de dinţi, pentru tratarea apei potabile sau a suprafeţelor metalice.
Gregor Gysi, liderul Partidului Stângii, scrie, pe contul propriu de Twitter, că Republica Fed