Unele produse alimentare comercializate sub formă congelată, care ajung pe masa consumatorilor sălăjeni, nu sunt transportate în condiţii adecvate, nu sunt păstrate la temperatura corespunzătoare şi, în plus, în unele cazuri, eticheta care atestă denumirea preparatelor este aplicată peste termenul de valabilitate. Aceste abateri au fost constatate de reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, în urma unei acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare, comercializate sub formă congelată.
Controlul a avut loc în cursul lunii august, fiind desfăşurat în reţeaua de comercializare, la un număr de 14 operatori economici. Potrivit unor informaţii furnizate de Dorina Rednic, comisar şef adjunct la CJPC Sălaj, au fost constatate o serie de deficienţe. Astfel, în unele magazine, produsul “piept de curcan cu caşcaval” se comercializa cu ambalajul rupt, îngheţata preambalată, expusă la vânzare, era deformată din cauza nerespectării condiţiilor de păstrare pe durata transportului şi depozitării, iar în unele cazuri, acelaşi produs nu avea eticheta cu informaţiile privind conţinutul de alergeni. Conform legislaţiei în vigoare, această informaţie privind conţinutul de alergeni, substanţe de natură proteică care provoacă alergii, trebuie să existe în mod obligatoriu pe eticheta ambalajului.
Tot în cadrul acţiunii, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au constatat că la unele produse congelate rapid, de tipul “piept de curcan umplut cu caşcaval”, “file de peşte” şi “piure de castane”, nu erau menţionate informaţiile pentru consumator privind modul de păstrare şi temperatura de păstrare, iar în alte cazuri termenul de valabilitate al produselor era “acoperit” cu altă etichetă informativă.
Pentru abaterile