Scris de M. Hoster - Societatea de salubritate Retim relansează campania de colectare selectivă a deşeurilor. Efortul companiei de a creşte procentul de deşeuri ce se pot recupera va fi susţinut de co campanie pe toate fronturile, o campanie cu o denumire mai mult decât sugestivă: Logic, Eco-Logic.
În acest moment Retimul colectează selectiv 10% din totalul deşeurilor menajere produse, mulţumită efortului tuturor cetăţenilor. În 2014 se doreşte ca această valoare să ajungă la 20%, iar în 2016 la 40%. Colectarea selectivă nu este doar un moft al celor ce se ocupă de gunoiul oraşului, dar este şi o prevedere legală. “Trebuie să diminuăm cu 15% cantitatea de deșeuri municipale și asimilabile supuse eliminării definitive prin depozitare, conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Marcel Petrişor, directorul general al Retim.
Din fericire, timişorenii sunt oameni conştiincioşi şi deja au învăţat ce înseamnă să nu arunce plasticul sau sticla în aceiaşi pubelă cu cojile de ceapă. “Până acum noi am oferit la clienţi pubele de culoare neagră pe care am lipit autocolante prin care îi anunţam pe clienţi că acolo se depun materialele reciclabile. În general, timişorenii au respectat colectarea selectivă. Acum vom aplica o nouă strategie. În locul pubelelor de culoare neagră vom oferi pentru reciclabile pubele colorate în galben, să fie clar vizibile, să nu mai fie probleme. De asemenea, la case am oferit saci de culoare galbenă care erau utilizaţi de mai multe ori până se stricau. Am schimbat strategia şi aici, în sensul că vom oferi oamenilor de la gospodăriile individuale saci de unică folosinţă. Fiecare client va primi un set de asemenea saci şi îi va folosi”, a mai declarat Petrişor.
Ce înseamnă pentru cetăţeni această colectare selectivă? Va însemna de fapt păstrarea tarifelor la un nivel acceptabil fără scumpiri prea mari. Noile gropi de gunoi au costuri ma