Planeta Pamant va fi capabila sa sustina viata pentru inca 1,75 miliarde de ani, cred astrobiologii de la Universitatea de stiinte ale mediului din East Anglia. Dupa aceea, caldura Soarelui va deveni prea sufocanta, iar apa se va evapora.
"Am folosit modele evolutiei stelare pentru a estima sfarsitul unei planete locuibile. Estimam ca Terra va mai fi locuita undeva intre 1,75 si 3,25 miliarde de ani, dupa care va intra in 'zona fierbinte' a Soarelui, cu temperaturi atat de mari incat oceanele se vor evapora. Va fi o mare catastrofa si asta va determina sfarsitul vietii pe pamant", a declarat Andrew Rushby, care a condus studiul de cercetare publicat in revista stiintifica Astrobiology.
De fapt, viata se va sfarsi cu mult inainte de acest termen, din cauza temperaturilor in crestere constanta si modificarile de mediu ce decurg de aici, relateaza Times of India.
Asta inseamna ca marea civilizatie umana va pieri? Cercetatorii au subliniat ca vecina noastra, planeta Marte, aflata mai departe de Soare, va deveni locuibila, daca Pamantul devine un "cazan".
Deci, Marte ar putea fi un loc unde oamenii pot evada. Nu exista insa atmosfera pe Marte, iar colonizatorii umani vor trebui sa construiasca unitati de climat controlat pentru a trai.
"Daca avem nevoie pentru a trai pe o alta planeta, Marte este, probabil, cel mai bun pariu al nostru. Este foarte aproape si va ramane in zona locuibila, pana la sfarsitul duratei de viata a Soarelui - de sase miliarde de ani acum", a spus Rushby.
Cercetatorii au calculat timpul de disparitie a vietii pe Pamant si au evaluat sansele aparitiei ei pe alte sapte exoplanete cunoscute in "zona de viata", construind un model al sistemului planetar pe calculator.
Ei au luat in considerare modul in care se produce modificarea luminozitatii pe masura imbatranirii Soa