Pământul va putea să susțină viața încă 1,75 de miliarde de ani de acum încolo, dar schimbările climatice l-ar putea distruge cu mult înainte de acest termen, au calculat oameni de știință, care au încercat să identifice și alte planete unde ar fi posibilă viața, după cum relatează joi The Independent.
Sfârșitul lumii se apropie, dar nu în viitorul apropiat. Ultimele urme de viață pe Terra, conform unui nou studiu, ar putea să dispară aproximativ peste 1,75 miliarde de ani în urma evaporării complete a apei lichide de pe suprafața sa, ceea ce impune limite stricte de timp cu privire la posibilitatea apariției vieții inteligente pe alte planete.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Științe ale Mediului din East Anglia, care a analizat alte planete din afara galaxiei noastre, în încercarea de a calcula în cât timp planeta noastră ar putea deveni de nelocuit.
Studiul, apărut în revista Astrobiology, a examinat șapte planete, inclusiv Pământul, pentru a determina cum se vor schimba ‘zonele de locuit’ pe măsura schimbării luminozității Soarelui și a altor stele.
‘Astfel de studii ne permit să evaluăm șansele de dezvoltare a vieții pe alte planete. Desigur, evoluția este dependentă în mare măsură de întâmplare, dar știm că pentru apariția omului s-a consumat 75% din timpul de când există viață pe Pământ. Este destul de probabil ca totul să se deruleze în același mod și pe alte exoplanete’, consideră Andrew Rushby, cercetător la Universitatea din East Anglia (Norwich).
Rushby și colegii săi au calculat timpul de dispariție a vieții pe Pământ și au evaluat șansele apariției ei pe alte șapte exoplanete cunoscute în ‘zona de viață’, construind un model al sistemului planetar pe calculator. Ei au luat în considerare modul în care se produce modificarea luminozității pe măsura îmbătrânirii Soarelui și a fost eval