„Cel mai iubit dintre pãmânteni”, scriitorul ID Sîrbu care, prin experienta de viatã l-a inspirat pe Marin Preda în creionarea personajului sãu Victor Petrini, a trecut prin infernul de la Periprava. A scãpat cu viatã din „lagãrul mortii”, dar nimic nu a mai fost în viata sa ca înainte.
Colonia de Muncã de la Periprava, a acolo unde peste 100 de detinuti politici si-au gãsit sfârsitul, a fost o grea piatrã de încercare si pentru cel mai de seamã exponent al culturii din Valea Jiului, Ion Dezideriu Sîrbu. Provenea dintr-o familie simplã de mineri din Valea Jiului si s-a format în atmosfera Cercului Literar de la Sibiu, al cãrui model intelectual a fost Lucian Blaga. I.D. Sîrbu a urmat cursurile Facultãtii de Litere si Filosofie a Universitãtii din Clu si, dupã cum declara el însusi, a fost primul student la Filozofie care provenea dintr-o colonie de mineri, cu o traditie muncitoreascã foarte veche. La 27 de ani, I.D. Sîrbu a ajuns cel mai tânãr cadru universitar din tarã, fiind si doctorandul lui Lucian Blaga. Dar, în avântul carierei, Partidul Comunist i-a tãiat aripile si l-a declarat dusman al poporului. A fost arestat în septembrie 1957 pentru manifestãri ostile la adresa regimului comunist si a trecut prin infernul de la Periprava, acolo unde „mâncarea era suficientã doar în vis”, dupã cum povesteste un alt supravietuitor al Coloniei de Muncã Periprava, reputatul actor Miticã Popescu. Realitatea este cã Sîrbu a fost permanent hãituit, pentru cã nu a vrut sã devinã informator al Securitãtii, chiar si dupã ororile din închisoare.
„Dusmanul poporului” cu penitã de aur
Prima detentie a venit în 1957, pe vremea când I. D. Sîrbu lucra la Revista „Teatrul”, din Bucuresti. I s-a dat un an de închisoare „pentru omisiune de denunt”. Ulterior, pedeapsa este comutatã la 24 de luni de detentie, pentru ca mai apoi sã fie rejudecat si condamnat la sapte an