Lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare lasă şcolile fără autorizaţie sanitară de funcţionare.
Cele mai multe dintre unităţile de învăţământ care nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt grădiniţele. Autorităţile locale din mediul rural au pus la punct mai întâi şcolile coordonatoare, cu personalitate juridică. Școlile mici, în care învaţă elevi din clasele I-IV şi preşcolari, au fost lăsate de administraţia publică locală pe o listă în aşteptare. Inspectorii de sănătate publică nu s-au lăsat impresionaţi de distanţa faţă de şcoala de centru, ci au verificat dacă şi acestea au apă curentă şi grupuri sanitare.
Singura unitate şcolară din comuna Boghicea care nu a primit autorizaţie sanitară de funcţionare este şcoala din satul Căuşeni, intrată recent într-un program local de reabilitare. “Este o şcoală cu grupul sanitar aflat în afara clădirii. Anul viitor vom încheia lucrările de reabilitare la şcoală, aşa cum ne-am propus, care vor include şi construirea în interiorul acesteia a unor grupuri sociale moderne”, a precizat profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.
Dacă, la şcoala din satul Căuşeni, construcţia grupurilor sociale este prevăzută anul viitor, la şcolile din localităţile Avereşti şi Stejaru, din comuna Ion Creangă, autorităţile locale au finalizat în această vară construcţia unor grupuri sociale noi.
Deşi şcolile din satele Poiana Humei şi Gorun din comuna Oniceni sunt noi, construite în anul 2005, proiectul nu a prevăzut şi amenajarea unor grupuri sociale. Autorităţile locale au aşteptat în zadar fonduri de la stat pentru refacerea lor. Nici şcolile din localităţile Broşteni şi Țuscanii din Vale, comuna Bahna, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2013-2014. “Două unităţi şcolare din satele Broşteni şi Izvoare sunt în curs de obţi