Alte cinci defibrilatoare externe automate vor fi montate până la sfârşitul anului în locuri publice din Bucureşti prin intermediul celei de-a doua etape a proiectului "Energie pentru viaţă", derulat de Asociaţia Română de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (ARISU).
Două defibrilatoare vor fi amplasate la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" şi câte unul la Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti, informează Agerpres. Locul de amplasare al celui de-al cincilea va fi anunţat ulterior.
Pe 1 octombrie 2012, ARISU a montat primele cinci astfel de aparate în cele mai circulate staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piaţa Victoriei.
România a devenit astfel singura ţară din Europa de Est ce beneficiază de un sistem conectat la Serviciul de Urgenţă 112. Valoarea totală a proiectului în urma căruia bucureştenii vor beneficia de cele zece defibrilatoare externe depăşeşte 70.000 de euro.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat joi, cu prilejul lansării celei de-a doua etape a proiectului, că fiecare minut de întârziere în intervenţia asupra unui persoane care a suferit un atac de acord scade cu zece la sută şansa sa de supravieţuire.
El a mai explicat că, în cazul în care o persoană este defibrilată în primele două minute de la atacul de cord, şansa de supravieţuire este de peste 80%.
Potrivit acestuia, pompierii bucureşteni beneficiază şi ei de mai multă vreme de defibrilatoare şi astfel pot interveni înainte să ajungă echipa medicală.
Arafat a precizat că cele zece defibrilatoare montate de ARISU nu permit salvatorului să greşească. Aparatul analizează ritmul cardiac al persoanei care a suferit un atac de cord şi stabileşte când bolnavul poate fi şocat.
Secretarul de stat a subliniat faptul că astfel de aparate ar trebui să se găsească în locuri aglomerate, cum ar fi gările, chiar ş