Bucureștiul e un oraș din ce în ce mai frumos. Astăzi am oferit premiu o bicicletă unei fete din Ploiești. A venit cu trenul special să o ridice și plănuia să meargă pe jos, pe lângă bicicletă, până la Gara de Nord. M-am trezit pentru prima dată vorbind despre cât de simplu e sa mergi cu bicicleta prin București, pe șosea. I-am spus că șoferii sunt obișnuiți cu bicicliștii și că, dacă știe să meargă bine și știe regulile de circulație, o încurajez să meargă pe bicicletă, pe șosea. Au urmat niște mustrări de conștiință. Dacă pățește ceva? Dacă nu e obișnuită? Dacă Bucureștiul este, pentru cineva care nu e obișnuit, aceeași junglă pe care am simțit-o eu acum zece ani când m-am mutat aici?
Iată mailul pe care l-am primit de la ea peste câteva ore:
A fost exact cum ai spus tu, drumul până la gară a fost o adevărată plăcere! (…) Mi-am luat inima-n dinți și am renunțat la mersul pe lângă ea după ce am trecut de o bucată din B-dul Dacia. Și ai avut mare dreptate, șoferii sunt obișnuiți cu bicicliștii și m-au făcut să mă simt cu adevărat parte din trafic!
Nu, Bucureștiul e un oraș care crește, care merge înainte. Nu datorită celor care îl conduc, ci celor care îl locuiesc.
Și, ca să fie din ce în ce mai bine și să vedem orașul din jurul nostru crescând și mergând spre o metropolă europeană, vă chemăm, sâmbătă, la arme!
În „Ziua Internaţională fără Maşini” – adică sâmbătă, pe 21 septembrie, vrem să ne mobilizăm cu toţii – biciclişti, rolleri, pietoni, maratonişti – şi să ne cerem dreptul de a ne putea deplasa şi altfel decât cu maşina în oraşul în care locuim. Este o alegere pe care ne dorim să avem libertatea de a o face.
Practic, marşul de sâmbăta viitoare este o continuare a protestului din primăvară, la care au fost prezenţi 4.200 de biciclişti, mai mulţi decât se aştepta oricine la vremea respectivă. Atunci, mesajul principal al protest