Sezonul fructelor gustoase şi parfumate a venit şi, pentru că trebuie să ne vitaminizăm în întâmpinarea anotimpului rece, trebuie să le consumăm din belşug.
Deşi fructele au o valoare energetică aproape dublă faţă de cea a legumelor, datorită conţinutului bogat în glucide, şi cei care vor să mai dea jos câteva kilograme pot recurge la diete cu fructe.
Fructele conţin vitamine şi minerale. Proteinele şi lipidele nu intră decât în cantităţi foarte mici în compoziţia fructelor. Însă, unele dintre ele, precum nucile, conţin multe lipide.
Datorită compoziţiei lor bogate în elemente nutritive, fructele trebuie să fie nelipsite din raţia alimentară. Eficienţă maximă o are consumul de fructe proaspete, deoarece, indiferent de forma de conservare, fructele îşi pierd principiile nutritive la prelucrare. În ceea ce priveşte consumul de fructe proaspete, este preferabil să se consume cele bine coapte pentru că ele conţin zaharuri simple în cantităţi mai mari, asimilabile uşor comparativ cu cele din fructele necoapte. Dacă, din cauza unor afecţiuni, este indicat consumul de fructe sub formă de compot, fierberea trebuie să fie rapidă.
Pentru cei care sunt la dietă hipocalorică, fructele interzise sunt oleaginoasele (nuci, alune, migdale, arahide), prune, banane, struguri, curmale, smochine, stafide.
În schimb, se recomandă 300 g fructe cu 10% glucide: mere, pere, portocale, mandarine, gutui, zmeură, afine, coacăze, piersici, caise; 600 g pepene verde sau galben sau 500 g grapefruit.
În concluzie, la dietă sau nu, fructele vor fi mereu pe primul loc în alimentaţia echilibrată a omului sănătos.