Situaţie inedită în judeţul Cluj. În timp ce jumătate din şcolile rurale funcţionează fără autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică, o clădire nou-nouţă şi perfect utilată, în care ar fi trebuit să funcţioneze o şcoală profesională, stă cu uşile închise încă din 2010. De ce? Pentru că nu a existat un plan de şcolarizare bine făcut în baza căruia Ministerul Educaţiei să acorde aviz de funcţionare.
Înfiinţarea unei şcoli în care să fie pregătiţi chelneri şi ospătari a fost ideea unui elveţian căruia nu i-a plăcut cum a fost servit în restaurantele din Cluj. Aşa că a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din comuna Gilău, au pus bani la comun şi au ridicat şcoala de la zero.
"Ei au făcut-o în roşu, noi am finisat-o, cam şapte miliarde de lei - bani vechi - am cheltuit fiecare dintre noi, dar şcoala nu a reuşit să obţină aprobările de funcţionare şi atunci fiind pregătită pentru o asemenea şcoală, cu bucătărie, sală de mese, clădirea este în conservare practic", explică primarul din Gilău, Dumitru Sfârlea.
Nu mică i-a fost mirarea elveţianului când a aflat că Ministerul Educaţiei nu şi-a dat acordul pentru funcţionarea şcolii. Aşa că a lăsat baltă toată investiţia şi a plecat din ţară fără să mai dea vreun semn autorităţilor din Gilău. În această şcoală dotată şi echipată corespunzător ar fi trebuit să fie pregătiţi chelneri, ospătari şi bucătari. Din păcate, însă, clădirea în care ar fi trebuit să funcţioneze o şcoală profesională nu a primit avizele de la Ministerul Educaţiei.
Chiar dacă şcoala e situată la 20 de kilometri de Cluj, tineri dornici să înveţe o meserie în domeniul alimentaţiei publice ar fi destui. Vezi ce spun aceştia, în materialul video
Acum, condiţia ca şcoala să îşi deschidă porţine de anul viitor este ca procedurile de avizare să fie făcute, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj.
"În perioada imedi