Soarta celui mai mare producător de conductori emailaţi din cupru din ţară, Cuprom, şi, implicit, a fabricii de la Zalău, va fi decisă la Bucureşti în 23 octombrie.
Este data la care la Tribunalul Bucureşti va fi judecată contestaţia formulată de doi dintre creditorii societăţii – Alabastra Mining Limited, o firmă cu sediul în Cipru, şi Raiffeisen Bank – împotriva respingerii, la finalul lunii august, de către adunarea creditorilor, a planului de reorganizare a Cuprom.
Potrivit liderului sindical al fabricii din Zalău, Ştefan Boros, Tribunalul Bucureşti a admis patru contestaţii. Două dintre ele sunt formulate de foştii angajaţi şi de foşti pensionari ai fabricilor de la Zalău şi de la Baia Mare, care cer includerea lor în tabelul definitiv al creanţelor. Contestaţiile lor, ce vor fi judecate în 9 octombrie, nu pot influenţa, însă, decisiv, soarta viitoare a Cuprom. Pot schimba, însă, ceva contestaţiile depuse de două dintre societăţile creditoare, Mining Limited şi Raiffeisen Bank, care vor fi judecate în 23 octombrie. Potrivit planului de reorganizare, postat pe site-ul administratorului judiciar BDO Business Restructuring SPRL, firma din Cipru îşi exprimase, printr-o declaraţie ataşată planului, intenţia fermă de participare la înfiinţarea unor filiale ale Cuprom, organizate ca centre de profit diferite, măsură propusă prin plan. Este vorba, de fapt, despre funcţionarea actualelor secţii de emailare, respectiv a celei de trefilare din cadrul fabricii de la Zalău ca şi entităţi distincte, în care Cuprom ar trebui să deţină 85 la sută din capitalul social, diferenţa de 15 procente urmând să fie acoperită prin contribuţia creditorilor.
Dacă judecătorul sindical respinge contestaţiile celor doi creditori, pasul următor este deschiderea procedurii falimentului, în maximum 45 de zile. Dacă se acceptă contestaţiile, cel mai probabil se va